FRAGILE – konstutställning av Mervi Junkkonen

Filmskaparen Mervi Junkkonens konstutställning FRAGILE tar sin utgångspunkt i flyktingars berättelser om trauma, uppbrott och identitet. Den består av en serie videoverk som konstnärligt reflekterar kring de kroppsliga och känslomässiga konsekvenserna av att bära och bearbeta smärtsamma erfarenheter. 

Utställningen är tillgänglig på svenska och engelska

MERVI JUNKKONEN är filmregissör och redigerare som jobbar i Sverige och Finland. Hon hade sin första soloutställning “Good Intentions” 2015 på Köttinspektionen i Uppsala.

Utställningen har producerats med stöd från Region Uppsala och Uppsala kommun


RELATERADE EVENEMANG UNDER HÖSTEN 2018


Söndag 11 november ​13.00 – ca 15.00 • Fri entré

After Life – Four Stories of Torture

Filmvisning och konstnärssamtal med Mervi Junkkonen

Mervi Junkkonen visar sin dokumentärfilm After Life – Four Stories of Torture (2011). Filmen berättar om fyra personer som kommit till Finland på flykt undan krig och förtryck. De har alla upplevt tortyr i sina hemländer vilket har lämnat svåra fysiska och känslomässiga spår. De fyras berättelser vävs ihop till en gemensam berättelse om hur det är att försöka att leva vidare. 

Arbetet med filmen blev utgångspunkten för utställningrna Good Intentions (2015) och FRAGILE, som nu visas på Medicinhistoriska. Filmen är textad på engelska.

Läs mer om filmen

Läs mer om höstprogrammet


Tidigare evemenang

30 september

Specialvisning med Mervi Junkkonen 

Filmskaparen Mervi Junkkonen visade utställningen FRAGILE.


21 oktober

Tema: Vad gör krig med människan?

Vad gör krig med en människa och hur kan vi hjälpa de drabbade tillbaka till psykiskt välbefinnande? Utifrån den frågan bjöd vi in till en eftermiddag på museet med filmvisning och föredrag om krigets konsekvenser. 

Föredraget hölls av Isabel Petrini, leg psykolog med mångårig erfarenhet av att möta drabbade av krig och tortyr. 

Filmvisning: Krig och sinnesfrid (2016)

Visning av Ari Matikainens mästerliga dokumentär som handlar om hur andra världskriget påverkat människor i Finland, både individuellt och kollektivt och också över tid. Ari Matikainens film belyser hur krigserfarenheter påverkar människans psyke. Filmen väver samman ett rikt källmaterial av bilder, filmer, dagboksanteckningar och brev med kunskaper från modern psykologisk forskning.

Se trailer (öppnas i nytt fönster)

Intervju med regissören Ari Matikainen

Föredrag av Isabel Petrini: Krig, tortyr och flykt – Vad gör det med människan och hur vi kan hjälpa

Leg. psykolog Isabel Petrini har mångårig erfarenhet av psykologisk behandling av krigsskadade och torterade och berättade utifrån dessa erfarenheter om krigets konsekvenser för människan och hur man kan hjälpa den drabbade tillbaka till ett meningsfullt liv. I krig drabbas inte bara soldaten utan också den civila, inte bara den som har direkta krigsupplevelser utan även de anhöriga till den som upplevt. Vi kan stötta de drabbade vi träffar –genom att vara medmänniskor, genom att våga lyssna och genom att ge hopp.

Isabel Petrini medverkar också i en nyutkommen bok med titeln Krig, tortyr och flykt – Vad gör det med människan och hur kan vi hjälpa och riktar sig till den som möter människor som bär på trauman. 

Läs mer om boken

Museet öppet 13-17. Filmvisningen och föredraget är ett evenemang relaterat till konstutställningen FRAGILE: Utställningen är tillgänglig på svenska och engelska.