Föreläsning & söndagsöppet

5 Februari | Öppet 13-17

FÖRELÄSNING KL 13.30-14.30 

Bertil Karlmark

Finns det utbytbara läkemedel?

Besviken går du från apoteket när du märkt att du inte fått ditt vanliga läkemedel. Bara ett ”utbytbart” läkemedel – som dessutom heter något helt annat. Det sägs att det inte är någon skillnad mellan originalläkemedlet och kopian – det så kallade generiska läkemedlet. Men är det sant?

Bertil Karlmark har i många år ägnat sig åt läkemedelsutveckling genom att tillsammans med sjukvården och läkemedelstillverkare planlägga, genomföra och utvärdera läkemedelsstudier på patienter och friska frivilliga. Han vill belysa de generiska läkemedlens historia och beskriver också hur kroppen i allmänhet behandlar läkemedel – en vetenskap som kallas farmakokinetik och som har stor betydelse vid värdering av ”utbytbarhet”. Det kan låta avancerat, men Bertils beskrivning av ämnet ger en lättfattlig inblick i vad det handlar om.

Att pengar dessutom haft en stor betydelse vid tillkomsten av generiska läkemedel behöver knappast nämnas, men Bertil ger några synpunkter även på detta.

Bertil Karlmark är docent i fysiologi vid Uppsala universitet och har de senaste åren varit knuten till Medicinhistoriska föreningen och även verkat som guide vid Medicinhistoriska museet.
-------------------------------
Entré 40 kr. 50 platser i föreläsningssalen.
Museet är öppet 13-17. Utöver föredraget kan du besöka utställningarna på egen hand och träffa våra museivärdar som gärna berättar mer. Apoteket är bemannat 13-17, kika gärna in där under ditt besök.

Varmt välkommen!

Vi bygger om!

Museet är öppet som vanligt i vår, men den psykiatrihistoriska utställningen på museets övervåning är stängd för renovering. Under tiden kan du ta del av Ulleråkers och psykaitrins historia i en tillfällig utställning på museets bottenvåning.

Vi ser fram emot nyöppning framåt sommaren!

Julens växter, smaker och dofter i museishopen

Lars-Erik Appelgrens nya bok Julens växter, smaker och dofter tar läsaren med på en medicin- och kulturhistorisk utflykt bland de växter vi förknippar med julen.

Glögg, julstjärna, saffran och kryddnejlikor är självklara inslag i vårt julfirande. Men varifrån kommer dessa kryddor och växter? Myrra var till exempel en gång i tiden ett mytomspunnet läkemedel. Pomerans hjälpte magen när den var i olag, grankåda kunde användas som sårsalva och misteln var inte bara något man kysstes under.

Lars-Erik Appelgren är professor emeritus vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Julens växter, smaker och dofter är utgiven av Bokförlaget Langenskiöld, 137 s. Inbunden. 260 kr.