Välkommen till Medicinhistoriska museet

Museet berättar om hälsa och sjukdom i kropp och själ genom historien. Här får du veta mer om medicinsk praktik, kirurgiska instrument, folkliga kurer och hur mediciner tillverkades på apotek. Den psykiatrihistoriska utställningen handlar om livet, vården och arbetet på Ulleråkers sjukhus.


Filmer och sociala media

Vi postar nya evenemang, medicinhistoriska inlägg och filmer i våra digitala kanaler. Följ oss gärna där. 
På museets YouTube-kanal kan du se spännande medicinhistoriska berättelser och intervjuer. Där finns också inspelningar från Uppsala medicinhistoriska förenings föreläsningsserie.

Facebook: Facebook/MedicinhistoriskaMuseet

Se filmerna här: Youtube/Medicinhistoriska Museet i Uppsala


Livspusten – den konstgjorda andningens historia

Livspusten är en utställning som berättar om den konstgjorda andningens överraskande historia, från bibelns berättelser till våra dagars intensivvårdsrum och livräddningsutbildningar. När Livspusten öppnade hösten 2019 anade vi inte att andningshjälp skulle komma att få en så livsavgörande och skrämmande aktualitet när coronapandemin slog till några månader senare.

Utställningen finns kvar under 2022 och består av en film i föreläsningssalen och en utställning i stora salen, passa på att se dem båda under ditt besök. Filmen kan du också se här.