Aktuella utställningar

Innanför murarna – En utställning om Gillbergska barnhemmet

13 maj – 20 december 2022

I utställningen presenteras barnavården och mödravården på Gillbergska barnhemmet med hjälp av föremål som donerades till dåvarande Psykiatrihistoriska museet inför att Gillbergska 1989 skulle omvandlas från barnhem till anslagsgivande stiftelse. 

Utställningen har gjorts av studenterna på Masterprogrammet i ABM med inriktning musei- och kulturarvsvetenskap som en del av ett moment som genomförs i samarbete med museet.


Livspusten – Den konstgjorda andningens historia

Livspusten är en utställning som berättar om den konstgjorda andningens överraskande historia, från bibelns berättelser till våra dagars intensivvårdsrum och livräddningsutbildningar. När Livspusten öppnade hösten 2019 anade vi inte att andningshjälp skulle komma att få en så livsavgörande och skrämmande aktualitet när coronapandemin slog till några månader senare.

Utställningen finns kvar under sommaren 2022 och består av en film i föreläsningssalen och en utställning i stora salen, passa på att se dem båda under ditt besök. 

Filmen Livspusten kan du också se här


Basutställningar

Medicin och psykiatri genom tiderna

I museets basuställningar hittar du allt och lite till om läkekonst, medicinberedning och psykiatri genom tiderna. Här finns många tidiga versioner av uppfinningar såsom pulsmätare, pacemaker, EKG, stetoskop. I den psykiatrihistoriska utställningen berättas om livet, vården och arbetet på Ulleråkers sjukhus.

Läs mer

Göra & uppleva på Medicinhistoriska museet

Medicinhistoriska museet har föremålsrika utställningar om medicin, psykiatri och apotekshistoria. Passa gärna på att prata med våra fantastiska värdar som varje vecka är på plats i apoteket och i den psykiatrihistoriska utställningen.

Möt apotekaren 

Drop in under öppethållande 13-17 samt vid helgöppet.

OBS: Möt apotekaren har inte startat upp igen, men du kan besöka apoteket på egen hand.

Kika in hos museets apotekare som visar och berättar om vad man gjorde på apoteken förr i tiden. Även under helöppet.

Möt apotekaren på tisdagar
Apotekare Anders Uppfeldt demonstrerar vågar

Ulleråker & psykiatrin 

Drop in under öppethållande 13-17 samt vid helgöppet.

OBS: Aktiviteten har inte startat upp igen, men du kan besöka utställningen på egen hand.

Varje torsdag och vid helgöppet finns våra kunniga värdar på plats i den psykiatrihistoriska utställningen. De berättar och svarar gärna på frågor om Ulleråker, psykiatrins historia och förändring. 

Uppsala Hospital, målning av Augusta Strömberg
Uppsala Hospital, målning av Augusta Strömberg