Aktuella utställningar

Livspusten – Den konstgjorda andningens historia

LIvspusten är både en utställning i stora salen och en film i föreläsningssalen om andningshjälpens oväntat krokiga väg till våra dagars operationssalar och livräddningsutbildningar. Den visar olika metoder – ibland häpnadsväckande – för andningshjälp som använts genom historien, från biblisk tid till våra dagar.


Basutställningar

Medicin och psykiatri genom tiderna

I museets basuställningar hittar du allt och lite till om läkekonst, medicinberedning och psykiatri genom tiderna. Här finns många tidiga versioner av uppfinningar såsom pulsmätare, pacemaker, EKG, stetoskop. I den psykiatrihistoriska utställningen berättas om livet, vården och arbetet på Ulleråkers sjukhus.

Läs mer

Göra & uppleva på Medicinhistoriska museet

OBS: Möt apotekaren inställd för tillfället.

Medicinhistoriska museet har föremålsrika utställningar om medicin, psykiatri och apotekshistoria. Passa gärna på att prata med våra fantastiska värdar som varje vecka är på plats i apoteket och i den psykiatrihistoriska utställningen.

Tisdagar | Möt apotekaren 

Drop in under öppethållande 13-17 samt vid helgöppet.

Kika in hos museets apotekare som visar och berättar om vad man gjorde på apoteken förr i tiden. Även under helöppet.

Möt apotekaren på tisdagar
Apotekare Anders Uppfeldt demonstrerar vågar

Torsdagar | Ulleråker & psykiatrin 

Drop in under öppethållande 13-17 samt vid helgöppet.

Varje torsdag och vid helgöppet finns våra kunniga värdar på plats i den psykiatrihistoriska utställningen. De berättar och svarar gärna på frågor om Ulleråker, psykiatrins historia och förändring. 

Uppsala Hospital, målning av Augusta Strömberg
Uppsala Hospital, målning av Augusta Strömberg